Potrawy pochodzące z Azji cieszą się obecnie ogromną popularnością. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują te, które są związane z kulinariami japońskimi. Dziś nie ma już chyba osoby, która nie słyszałaby o sushi czy sake lub o jedzeniu przy pomocy drewnianych pałeczek. Kuchnia pochodząca z Japonii to jednak dużo więcej niż surowe ryby czy ryż. Na szczególne wyróżnienie zasługują bowiem na przykład wina japońskie. Przekonaj się, co je charakteryzuje i jak da się je wykorzystać w domowej kuchni.
Japońskie kulinaria – co je charakteryzuje?
Najbardziej powszechny wizerunek japońskich kulinariów obejmuje przede wszystkim sushi i związane z nim produkty, takie jak na przykład surowe ryby, odpowiednio przygotowany ryż, warzywa czy wodorosty nori. Jednak coraz więcej osób sięga też na przykład po rāmen, czyli połączenie bulionu, makaronu i innych składników lub inne zupy, sałatki czy też potrawy z mięsem i grzybami. Taka różnorodność sprawia, że każdy znajdzie w tych propozycjach coś dla siebie. Wiele osób oprócz tego pragnie dopasować do tego odpowiedni alkohol, na przykład japońskie wino.
Wina jako część japońskich kulinariów
To, co wyróżnia japońskie kulinaria, to nietypowe wina, jakie są w nich stosowane. Nie produkuje się ich bowiem z winogron, a czasami nawet z żadnych owoców, do czego wielu konsumentów jest przecież przyzwyczajonych. Podstawą ich wytwarzania jest między innymi ryż, co sprawia, że te trunki często trudno jest nam zaklasyfikować jako wino. Jednym z najbardziej tradycyjnych napitków w Japonii jest choya, którą uzyskuje się dzięki wykorzystaniu do tego zielonych śliwek. Wiele osób kojarzy też zapewne ryżowe sake, które zostało spopularyzowane na przykład w filmach.
W japońskich kulinariach sięga się po tego typu wina, by dopasować je do potraw takich jak na przykład sushi. Zazwyczaj wybierane są trunki białe, różowe oraz musujące. Z kolei sake polecane jest w formie schłodzonego aperitifu.
Gdzie znaleźć dobre japońskie wina?
Kulinaria japońskie są zatem pełne zaskakujących składników i intrygujących potraw. Warto zadbać o to, by właściwie podkreślić ich smak. Pochodzące z Japonii alkohole, takie jak wina, często są do tego wykorzystywane. Produkuje się je z ciekawych surowców, przez co wielu kolekcjonerów włącza je do swoich zbiorów. Można je znaleźć w sklepach z szerokim asortymentem. Dostępna jest tam propozycja rozmaitych trunków pochodzących z Azji: https://eszampan.pl/213-wina-japonskie. Dzięki temu włączysz je do kolekcji lub użyjesz jako dodatku do japońskich dań.