Zalewajka na boczku czy kluski żelazne z żeberkami… Te pyszne dania łódzkiej kuchni regionalnej nie wszystkim jednak przypadną do gustu – zwłaszcza, jeśli ktoś nie je mięsa. Na szczęście w ostatnich latach Łódź zapełniła się knajpami serwującymi pyszne bezmięsne dania. Głodny nowych kulinarnych wrażeń lub po prostu dobrego falafela? Sprawdź nasz poradnik po najlepszych wegetariańskich i wegańskich restauracjach w Łodzi!
Czy wiesz, że z roku na rok w Polsce przybywa osób, które całkowicie rezygnują z jedzenia mięsa lub wszelkich produktów odzwierzęcych? W 2000 roku stanowili oni tylko 1% przebadanej grupy, natomiast w 2013 roku jako wegetarianie lub weganie deklarowało się już 3,2% osób. Dieta wege to codzienność zwłaszcza u osób młodych lub w średnim wieku, urodzonych miedzy 1980 a 2000 rokiem.
AccorHotels – już teraz zarezerwuj nocleg w centrum Łodzi, skąd będziesz miał blisko do wszystkich kulinarnych atrakcji w mieście.
Zrezygnować z mięsa można jednak nie tylko ze względów zdrowotnych lub etycznych. Część osób lubi po prostu urozmaicać swoją dietę. Oto najlepsze łódzkie knajpy, w których dostaniesz pyszne posiłki, na które skusi się nawet największy mięsożerca!
1. Papuvege (ul. Sienkiewicza 15) – wegeburgery z ciężarówki do lokalu
Specjalizująca się w wegańskich burgerach Papuvege przez kilka lat funkcjonowała w Łodzi jako food truck. Ciężarówkę z charakterystycznym logo przedstawiającym głowę jelenia można było najczęściej spotkać na ul. Piotrkowskiej, zaś o zmianie miejsca łódzcy roślinożercy dowiadywali się przez Facebooka. Stacjonarna siedziba food trucku działa od końca 2016 roku.
Na szczęście jakość dań w Papuvege pozostała taka sama, jak dawniej. Pyszne burgery z soczewicą, grillowanym boczniakiem, grillowaną cukinią albo burakiem lub wegański kebab z seitanu doprawione aromatycznymi przyprawami to doskonały wstęp do kulinarnych wege szaleństw, które czekają na Ciebie w Łodzi.
Hotele Łódź – zobacz noclegi, w których odpoczniesz po spacerze szlakiem wege Łodzi!
2. Korzenie Vegan Bistro (ul. Piotrkowska 217) – co miesiąc nowe wegańskie przysmaki
Otwarta w 2015 roku knajpa Korzenie Vegan Bistro powstała z inicjatywy pracowniczki wielu wrocławskich wegetariańskich lokali, która po przeprowadzce do Łodzi postanowiła skorzystać ze swojego doświadczenia i sama rozkręcić biznes. Miejsce szybko zyskało grono fanów wśród łódzkich roślinożerców, głównie dzięki temu, że szefowa kuchni przygotowuje samodzielnie większość składników używanych do gotowania (m.in. seitan, pieczywo czy wegańskie spody do pizzy). Dzięki temu najprostsze potrawy smakują naprawdę wyjątkowo.
Atrakcją Korzeni jest przede wszystkim często zmieniające się menu: co miesiąc bowiem w karcie można znaleźć inne dania główne, zupy czy desery. Kto wie, jeśli przyjedziesz do Łodzi, być może zjesz w Korzeniach koftę „rybną”, w której… nie ma ani grama ryby?
3. Porcja (ul. Roosevelta 7) – bez mięsa, bez glutenu, za to z ogromem smaków
Po wszystkich wege przysmakach, które zjadłeś, wciąż nie masz dość? Porcja jest dla Ciebie idealnym miejscem! Oprócz dań wegańskich i bezglutenowych, jak cukiniowe spaghetti czy tarta ze szpinakiem na gryczano-słonecznikowym spodzie, zjesz tam bowiem pyszne desery, takie jak ciasto z batatów czy pancake’i z musem brzoskwiniowym. A po serwowanym w lokalu napoju na bazie imbiru, kurkumy i cytryny będziesz mieć dużo energii, by zwiedzić najciekawsze miejsca w Łodzi.